Według gruzińskiej legendy, kiedy Bóg rozdzielał narodom ziemię, Gruzini pili, śpiewali i przegapili swoją szansę. Gdy w końcu zgłosili się do Boga, ten powiedział, że właściwie nic już nie zostało, ale odda im to, co zostawił dla siebie. W programie wszystkie wspaniałości Gruzji: przyroda, zabytki, barwny folklor. Batumi, o którego herbacianych polach nuciła kiedyś cała Polska. Na trasie oprócz zwiedzania ciekawych zabytków będzie okazja do doskonałej zabawy w gruzińskim stylu i delektowania się słynnymi daniami gruzińskiej kuchni podczas tradycyjnej kolacji z programem folklorystycznym. Będzie również niejedna możliwość, aby wznieść toast za ten wspaniały kraj. Gruzińskie wina, które w większości pochodzą z Kachetii, zawdzięczają swój doskonały smak idealnym warunkom klimatycznym panującym w okolicy. Biesiadowanie przy stole zastawionym gruzińskimi specjałami i wznoszenie toastów jest ważnym elementem tradycji i kultury Gruzinów. Polecamy doskonały program, który pozwoli poznać Gruzję także od kuchni. Trasa w Gruzji: ok. 450 km.

1. DZIEŃ

Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot do Batumi. Transfer do hotelu. Zakwaterowanie, nocleg.

2. DZIEŃ

Śniadanie. Czas wolny. Nocleg.

3. DZIEŃ

Śniadanie. Panoramiczny przejazd przez BATUMI, stolicę regionu Adżaria. Spacer po nadmorskim bulwarze. Przejazd i zwiedzanie twierdzy Gonio, wywodzącej się jeszcze z czasów rzymskich i bizantyjskich. Cały kompleks zajmuje powierzchnię 47 tys. m2, w przeszłości pełnił funkcję ośrodka politycznego, ekonomicznego, militarnego oraz kulturowego. Łącznie zachowało się ok. 900 m kamiennych murów, wzmacnianych przez 18 wież o wysokości 7 m. Wyprawa prezentująca największe atrakcje regionu KEDA: wodospad Makhunceti i prawie tysiącletni Most Królowej Tamary. Wizyta w historycznej winiarni położonej tuż u brzegu rzeki. Krótki spacer po winnicy, następnie tradycyjny posiłek gruzińskiej kuchni i degustacja doskonałych, lokalnych win, a w szczególności dumy regionu Keda – różowego wina „Porto Franco”. Powrót do hotelu. Czas wolny. Nocleg.

4. DZIEŃ

Śniadanie. Wyjazd do jednego z najsłynniejszych Ogrodów Botanicznych na świecie. Imponujące alejki spacerowe okala ok. 2000 różnych gatunków roślin. W tym egzotycznym miejscu można odkryć prawdziwe królestwo roślin strefy podzwrotnikowej i tropikalnej. Spacerując po ogrodzie, można zobaczyć florę Nowej Zelandii lub Himalajów, Australii, Japonii, Chin, Ameryki Północnej i Południowej. W zależności od pogody ogród botaniczny lub przejazd na Magnetyczną Plażę, która słynie z leczniczych właściwości. Podobno już 30 min. spokojnego leżenia na plaży niweluje ból głowy oraz działa przeciwzapalnie. Z tej specyficznej plaży korzystali m. in. starożytni Egipcjanie i Grecy, a w czasach mniej odległych radzieccy kosmonauci. Następnie zwiedzanie gruzińskiej fabryki herbaty, zapoznanie się z przebiegiem procesu jej obróbki wraz z degustacją. Następnie wizyta u tradycyjnej gruzińskiej rodziny z degustacją specjalnie przygotowanych przysmaków i domowego wina. Przed degustacją możliwość podpatrzenia jak gruzini przygotowują potrawy. Powrót do hotelu. Czas wolny. Nocleg.

5. DZIEŃ

Śniadanie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka do jednego z najciekawszych regionów Gruzji – IMERETII – pełnej żyznej gleby i dużej ilości wód, nazywanej przez Gruzinów spichlerzem Gruzji. Zwiedzanie Jaskini Prometeusza – największej i najciekawszej tego typu atrakcji w kraju. Przejście ok. 1400 m podziemnym korytarzem pełnym stalaktytów i stalagmitów. Do tej pory udało się odkryć 17 komnat – jednak wg szacunków archeologów łączna długość korytarzy może wynosić nawet 20 km. Obiad. Przejazd do KUTAISI, wizyta w katedrze Bagrati, która jest wizytówką miasta. Katedra Zaśnięcia Bogurodzicy jest symbolem gruzińskiej państwowości. Gruzini nazywają ją Bagrati z racji tego, że powstała za panowania Bagrata III. Przejazd i zwiedzanie kompleksu sakralnego GELATI, wpisanego na listę UNESCO. Jak głosi legenda sam donator Dawid IV Budowniczy brał udział w budowie. Obiekt w latach swojej świetności pełnił funkcję nie tylko sakralną, ale również był centrum kulturalnym i naukowym. Gelati również ówcześnie w opinii gruzinów uchodzi za symbol złotej ery. Powrót do hotelu. Czas wolny. Nocleg.

6. DZIEŃ

Śniadanie. Czas wolny. Wieczorem fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wieczór gruziński, czyli kolacja z bogato zastawionym stołem, występami zespołu folklorystycznego, muzyką na żywo, tamadą wznoszącym toasty, nauką przyrządzania chaczapuri i chinkali – tradycyjnych gruzińskich potraw. Dużo wina i pyszne gruzińskie jedzenie! Taka noc na długo pozostaje w pamięci i jest najlepszą okazją, by poczuć gruzińską gościnność oraz poznać miejscowy folklor. Powrót do hotelu. Nocleg.

7. DZIEŃ

Śniadanie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka do PARKU NARODOWEGO MTIRALA, przepięknego regionu Małego Kaukazu. Jest to przyjemna, górska wędrówka w otoczeniu pięknej przyrody – ok. 5 km do przejścia (do zabrania wygodne obuwie). Obiad. Po niewyczerpującym spacerze kąpiel w górskim jeziorku lub pod wodospadem. Powrót do hotelu. Czas wolny. Nocleg.

8. DZIEŃ

Śniadanie. Wykwaterowanie. Czas wolny (w zależności od godziny wylotu). Transfer na lotnisko i przelot do Polski. Dla osób, które przedłużają pobyt o tygodniowy wypoczynek: śniadanie, wykwaterowanie, transfer do wybranego hotelu.

UWAGI

  1. Bilety wstępu i lokalni przewodnicy: ok. 45 USD.
  2. Opłaty fakultatywne: Mtirala: ok. 50 USD; Imeretia: ok. 60 USD; wieczór gruziński: ok. 70 USD; wymagane min. 30-45 osób.

Anita Pietrzak

Uwielbiam pracę z ludźmi, z wykształcenia jestem magistrem socjologii a w życiu zodiakalnym skorpionem. Nie ma dla mnie rzeczy niemożliwych, jestem ambitna, uparcie dążę do wyznaczonego celu. Uwielbiam ten moment, kiedy ludzie wracają z wakacji szczęśliwi i wypoczęci — to najlepsza zapłata za moją pracę. Moje miejsce na ziemi to Hiszpania -zarówno kontynentalna, jak i ta wyspiarska. Mam zamiar kiedyś tam zamieszkać, ale najpierw chcę, aby każdy, kto przyjdzie do naszego biura podróży i wybierze wakacje, wrócił z nich zadowolony. Ostatnie 8 lat zdobywałam doświadczenie w Biurze Podróży Itaka. Przez ten czas zdobyłam wiedzę która pomaga mi idealnie dopasować wakacje do potrzeb moich klientów, odwiedziłam wiele miejsc w Europie i na Świecie, poznałam wielu wspaniałych ludzi.